www.iorenovasjon.no

Glass på gjerde

Slik gir du glass- og metallemballasje evig liv

Dine tomme syltetøyglass og hermetikkbokser kan bli til nye produkter i hundrevis av år fremover.

 

Tenk deg at du rydder av frokostbordet og står med en tom boks med makrell i tomat og et syltetøyglass i hendene. Du tenker kanskje at det er fristende å kaste disse rett i restavfallet, men er du klar over at da blir verdifulle materialer borte fra kretsløpet for alltid? At vi kildesorterer glass- og metallemballasje utgjør en stor forskjell for miljøet. Ved at denne emballasjen blir gjenvunnet sparer vi nemlig både store mengder energi og unngår unødvendige inngrep i naturen.

 

Du kan gjøre en forskjell

Et godt eksempel på dette er boksen med makrell i tomat som er laget av aluminium. Ved å gjenvinne aluminium sparer vi svært mye energi. Å utvinne aluminium er en krevende prosess som gir store klimautslipp. Dette er energi vi slipper å bruke når materialet gjenvinnes. Når aluminium gjenvinnes smeltes den og støpes om på nytt. Dette krever bare 5 % av den energien det krever å lage aluminium første gang. Er det ikke utrolig? Ved å gjenvinne glass sparer vi 20 % energi som ville gått med på å produserer nytt glass. Når vi tenker på all glass- og metallemballasjen vi bruker i Norge i løpet av ett år, så sier det seg selv at gjenvinning sparer enorme mengder energi og naturressurser.

Can, Garbage, Cocacola, Recycle, Dump, Environment

Hva gjør metall og glass så verdifullt?

Det er flere grunner til at metall og glass er så verdifullt. En årsak er at disse materialene kan gjenvinnes år etter år uten at kvaliteten forringes. De er som skapt for gjenvinning og kan smeltes om i det uendelige. Hele 75% av den første aluminiumen som noen gang ble utvunnet, i 1886, er fortsatt i bruk! Glass og metall er dessuten materialer som tar svært godt vare på innholdet sitt. Det er ikke uten grunn at babymat kommer på glass. Når mat og drikke oppbevares på glass holder innholdet seg godt og er garantert fri fra farlige materialer som ellers kan smitte over fra emballasjen.

 

Coca Cola, Bottles, Glass, Empty, Recycling, Reflection

 

Slik gjenvinnes glass- og metallemballasjen

Den innsamlede glass og metallemballasjen sendes til Syklus sitt anlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Ved anlegget skilles metallet fra glasset ved hjelp av store magneter. Deretter separeres stål og aluminium ut fra hverandre. Emballasjen som er laget av stål, som hermetikkbokser, sendes til smelteverk for å bli til ny metallemballasje. Aluminiumen og stål smeltes ned til store blokker som går videre og blir til nye produkter eller konstruksjoner.

 

Glasset blir optisk finsortert ved at et kamera leser hver enkelt glassbit. Deretter blir glasset sortert etter fargenyanse på bestilling fra glassverkene. På denne måten kan glassverkene produsere ny glassemballasje i akkurat den fargen de ønsker. På Onsøy produseres også Glasopor (lenke) skumglass av resirkulert glass. Det er det mest miljøvennlige fyll og isolasjonsalternativet på markedet.

 

 

Bruk og skap

Det er ikke bare ved gjenvinning at glass- og metallemballasje kan få et nytt liv. Det kan også skje hjemme hos deg. Gamle hermetikkbokser og syltetøyglass er nemlig et utmerket utgangspunkt for gjør det selv-prosjekter. Hvorfor bruke og kaste når du kan bruke og skape? Det er lett å forvandle bokser og glass til dekorative penne-beholdere, vaser, og telysestaker, for å nevne noe. Søk etter “glass DIY” eller “hermetikk DIY“ på gjør-det-selv-blogger, Pintrest og Instagram for mer inspirasjon.

 

OM GJENVINNING AV GLASS- OG METALLEMBALLASJE

Hvorfor: Ved å levere glass og metall til gjenvinning tar du vare på knappe ressurser og unngår unødvendige klimautslipp.

Hvordan: Skyll din glass- og metallemballasje så snart den er tom. Har emballasjen lokk, så fyll den halvfull med kaldt vann, skru på lokket og rist for å fjerne mest mulig matrester. Eventuelt ta et sveip med oppvaskbørsten. Ha egen beholder for sortering av for glass- og metallemballasje hjemme. Når den er full kan du tømme posen i dunken utenfor om du har henteordning på glass og metall, eller levere til nærmeste returpunkt.

Vanskelighetsgrad: Lett

Gjenvinningsgrad: Vanvittig høy!

Hele 99 % av det du leverer inn blir til nye produkter og konstruksjoner av resirkulert glass- og metall. Her går ingenting til spille.

Hva blir det til? Aluminium kan for eksempel bli til stekepanner, bilder og sykler. Stål kan gjenvinnes til bruk i blant annet stålkonstruksjoner i bygg, verktøy, spiker og skruer.

Glassemballasje blir blant annet gjenvunnet til syltetøy og middagsglass, vinflasker, Glasopor isolasjonsmaterialer.

Vanskelighetsgrad: Lett

Godt å vite: Kjøkkenutstyr i metall, jern, keramikk, porselen og krystall skal ikke leveres inn sammen med glass- og metallemballasjen. Disse produktene består av andre materialer som ødelegger for gjenvinningsprosessen av glass- og metallemballasje.

Hvem: Syklus er ansvarlig for gjenvinning av glass -og metall i Norge.

 

Hvorfor det er så krevende å utvinne aluminium? Aluminium finnes i et mineral som heter bauksitt. Først må man grave fram og hente ut Bauksitten. Bauksitten inneholder aluminium og oksygen i en forbindelse. For å benytte aluminiumet, så må man skille aluminium og oksygen fra hverandre og dette krever veldig mye energi.

 

Skap selv på 1-2-3

  • Lag kule drikkebegre av gamle middagsglass ved å bore hull i lokket til sugerør
  • Lag stemningsfulle lanterner av hermetikk ved å bore hull i et dekorativt mønster
  • Hermetikk kan males og brukes som blomsterpotter - alene eller sammen i grupper
  • Hermetikkbokser kan bli smarte beholdere av alle slag, som til bestikk eller penner

 

Printscreen fra Pintrest samleside gjør det selv-prosjekter:

Skjermbilde 2016-11-08 kl. 10.06.59.png

GJØR DET SELV: På pintrest.com har vi satt opp en samling av spennende ting du kan lage av emballasjen din. Søk opp tavlen “Glass og hermetikk DIY”.