www.iorenovasjon.no

Line - web beskjært

Rettetenger rett i bøtta

“Slik styler du årets festfrisyre”, “slik blir du hårfin til julebordet”, “festfrisyren du fikser selv”. Hårstylingstips i julebordsesongen florerer på linje med flåttalarmer i sommerferien, og rettetang blir ofte nevnt som et nyttig hjelpemiddel. Men vet du hva du skal gjøre med rettetangen om den blir ødelagt?

Retter håret som aldri før

Desember er synonymt med julegaveshopping og julebord, og er dermed også en høysesong for hårstylingsapparater. Tall fra Elkjøp viser at denne kjeden alene solgte rundt 24 000 stylingsapparater i desember i fjor, og tallet er forventet å stige med 20 prosent i år.

- Førjulstida er høysesong for hårstylingsapparater, og rettetenger er absolutt blant favorittene. Mange kjøper det som julegave til andre, eller oppgraderer sine egne produkter før julebordsesongen, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Andre Schmidt.

Til tross for at vi stadig kjøper flere elektriske hårstylingsapparater, er det dessverre mange som ikke vet hva de skal gjøre med disse produktene når de ikke kan brukes lenger. I en undersøkelse Omnicom Media Group har gjennomført for Avfall Norge og LOOP, sier hver fjerde nordmann at de ikke leverer småelektronikk på riktig måte.

 

Slik sorterer du riktig

Kundeveileder Line Nygård forteller at rettetenger og annen småelektronikk kan inneholde miljøgifter som er skadelige for både mennesker, dyr og natur, dersom de kommer på avveie. Det er derfor svært viktig at småelektronikk ikke blir kastet i restavfallet, men leveres til godkjent behandling.

- En enkel huskeregel er at alt som har gitt lyd eller lys er et elektrisk produkt. De skal ikke skal kastes i restavfallet hjemme, men leveres på en gjenvinningsstasjon eller til en butikk som selger tilsvarende produkter, sier Nygård. - Vi er ikke så opptatt av hvordan du styler håret, men hvor du kaster rettetangen din angår oss alle, avslutter hun, og legger til at hun ønsker alle en god julebordsfeiring med fine og kreative frisyrer.

Fakta

  • Alle elektriske og elektroniske produkter kan leveres til Indre Østfold Renovasjon. Det kan også leveres til en butikk som selger tilsvarende produkter. Det er med andre ord enkelt å levere det riktig. På www.sortere.no finner du ut hvor du sorterer hva, og hvor nærmeste leveringspunkt er.
  • EE-avfall fra husholdninger utgjorde 46 000 tonn (ssb.no).
  • Det antas at bare en tredel av småelektronikken samles inn og gjenvinnes.  (Avfallsstrategien 2013, Miljøverndepartementet)

 

Visste du at...

  • det var metall fra gjenvunnet elektronisk avfall i medaljene i Vancouver-OL?
  • over 80 % av EE-avfall blir materialgjenvunnet? Det vil si at det blir laget nye produkter av det.