www.iorenovasjon.no

Ferdig kompost

Fra avfall til god kompostjord

Flotte junidager betyr stor aktivitet i hagen for mange Indre Østfoldinger. Også dette blir det avfall av. I disse dager kommer store mengder hageavfall til anlegget vårt på Stegen, men mange lurer på hva som skjer deretter.

Det å levere til IØR er starten på et nytt liv for ditt hageavfall. Først må man ha tålmodighet og kunnskap til komposteringsprosessen som tar ca 1 år, men som resulterer i gode nye produkter som f.eks plantejord. Indre Østfold Renovasjon (IØR) har inngått avtale med en lokal entreprenør, Maskin og utemiljø som overtar avfallet og sørger for kverning, sortering, ranking og en nitidig komposteringsprosess slik at dette omdannes til fantastisk fet og fin plantejord.

 

Tore Carlsen og Heidi Kirkeby.jpg«Kompostering er ingen enkel jobb. I tillegg til kunnskap må man spille på lag med vær og vind – og ikke minst ta tiden til hjelp.» sier anleggsgartnermester Tore D. Carlsen som synes det om omdanne ressurser fra avfall til nye produkter er kjempespennende. «Nå er Indre Østfold Komposten på markedet, og vi gleder oss til å høre på reaksjonene.»

 

Fram til 2011 hadde IØR et tilbud om å hente gratis kompost fra mat-/hageavfall på Stegen. Den ordningen er avsluttet. Dette var et begrenset tilbud den gangen også vårt matavfall ble kompostert. I dag brukes det i produksjon av biogass til bla.a busser i fylket.

 

«Kompostering for å få god kvalitet er et eget kompetanseområde som ikke IØR begir seg inn på i konkurranse med lokale bedrifter» sier daglig leder Tor Morten Mandt. «Vi er godt fornøyd med avtalen med Maskin og utemiljø, som siden det er et lokalt firma betyr minimale transportavstander. Vi tror at både innbyggere og miljøet i Indre Østfold liker denne kretsløpstankegangen.»