Hopp til hovedinnholdet på siden Hopp til hovedmenyen på siden
Logo
  • Arkiv
  • Sidekart
  • Åpningstider
  • Avfallskalender
  • Våre tjenester
  • Aktuelt
  • Om oss
Eple med målebånd

Kampanje Slank restavfallet

7 enkle grep som får restavfallet til å rase ned i vekt

Hvordan går det med slankekuren til restavfallet ditt? Med disse enkle grepene oppnår du raskt synlige resultater.

1. Reduser - kjøp kun det du faktisk trenger

En god måte å slanke restavfallet på er å kaste mindre ting. For å kaste mindre, så må vi også gjøre smarte innkjøp og kjøpe mindre. Vårt råd er derfor å tenke på restavfallet allerede før tingene havner hos deg, lenge før du tenker på dem som utdatert, oppspist eller kasteklare. Tenk på å slanke restavfallet når du er i ferd med å kjøpe noe nytt: Er dette noe jeg trenger, har dette god holdbarhet og kvalitet? Eller kan det snart bli noe jeg ønsker å kvitte meg med?

For miljøhelter: Innføre hvite måneder der du unngår å kjøpe noe nytt. Invester i ting du vil trives med over tid og som har lang levetid. Ikke kjøp ting som blir raskt ødelagt eller utdatert.

For miljøspirer: Tenk deg godt om før du kjøper noe nytt. Gå for holdbare ting du trenger med flere bruksområder og funksjoner.

2. Unngå matsvinn - Spis deg slank

De fleste av oss kjøper mer mat enn vi spiser opp. Mye av denne maten havner i restavfallet. Det er middagsrester, mat som snart er utgått på dato, eller mat som ikke lenger er så fersk og god. Men det finnes en enkel kur for dette: Kjøp og lag mat i riktige mengder. Se og lukt på maten. Unngå å kaste matrester eller varer utgått på dato, frys dem heller ned. Hvis du holder orden i mat- og kjøleskap, så ser du raskt hva som snart må spises opp. Få flere tips til godt matvett.

For miljøhelter: Lag nye retter av matrester. Bruk sansene når du vurderer om noe kan spises eller er utdatert. Lag ukesmenyer og planlegg matinnkjøpene. Ta utgangspunkt i de råvarene du allerede har. Finn oppskrifter på restemat.

For miljøspirer: Innfør restemiddag en gang i uken. Unngå at brødet blir tørt ved å skjære det i skiver og fryse det ned i porsjoner.

 

3. Kildesorter - Lever verdifulle og farlige materialer til gjenvinning

Dersom du kildesorterer avfallet ditt og leverer til gjenvinning, kan du slanke bort over halvparten av restavfallet. Ikke bare sikrer du at verdifulle materialer kommer tilbake i kretsløpet, men du sørger også for at farlig avfall blir tatt hånd om på best mulig måte.

For miljøhelter: Kildesorter alt du kan alltid. Bruk sortere.no om du er usikker på hvor ting skal.

For miljøspirer: Spis opp maten din, kildesorter papir, glass-og metallemballasje og plastemballasje. Sørg i hvert fall for at panteflasker, farlig avfall og elektrisk avfall ikke havner i restavfallet.

Amplifier, Electronic, Device, Audio, Music, Equipment

 

4. Ha et godt system - alt skal ha sin plass

Er systemet på plass, så er det ingen sak å kildesortere i hverdagen. Ha bokser for sortering av ulike avfallstyper lett tilgjengelig. Gjerne der avfallet oppstår, F.eks. på kjøkkenet. Det kan være bokser til matavfall, plastemballasje, glass- og metallemballasje, batterier, lyspærer, gamle klær, panteflasker, papir, elektrisk og elektronisk avfall og farlig avfall som skal til gjenbruksstasjonen. På sortere.no finner oversikt over mange leverandører som har fine systemer for kildesortering.

For miljøhelter: Lag gode systemer for kildesortering av alle typer avfall nevnt over. I tillegg kan du tilrettelegge for kildesortering av papir, plast og restavfall alle steder der du har en avfallsbøtte, ikke bare på kjøkkenet.

For miljøspirer: Start med fire bokser for kildesortering: En til papir, en til glass- og metallemballasje, en til plastemballasje og en til matavfall, om din kommune har utsortering av det. I tillegg trenger du en boks til vanlig restavfall. Plasser gjerne boksene under kjøkkenbenken eller i en stor kjøkkenskuff. Husk at alt elektrisk avfall kan leveres tilbake til butikker som selger tilsvarende. Det gjelder også lyspærer og batterier.